In dit onderwijsprogramma wordt stap voor stap uitgelegd wat de vervolgstappen zijn als je een klacht krijgt.
Tevens worden in dit onderwijsprogramma de zogenoemde bedrijfsopvangteams besproken. Al bijna 15 jaar zijn er bedrijfsopvangteams (BOTs) actief in onder meer ziekenhuizen, ggz-instellingen, ambulancediensten en huisartsenposten. Medewerkers uit het eigen team worden getraind om hun collega’s op te vangen na een heftige gebeurtenis. Bij huisartsenposten bijvoorbeeld worden de huisartsen getraind, maar ook de triagisten en verpleegkundigen. Soms zijn er ook BOT-buddyteams. In dit team zitten huisartsen en verpleegkundigen die extra begeleiding kunnen geven na ernstige incidenten of calamiteiten die plaatsvinden tijdens een dienst op de hap, én tijdens de klachten- of tuchtrechtprocedure die daar eventueel op volgt.
In het onderwijsprogramma Patiëntveiligheid in jaar 1 gaat het met name over de VIM procedure en komen de ‘human factors’ aan bod, d.w.z. de factoren die een rol spelen bij het ontstaan van incidenten.
In het onderwijsprogramma ‘Patiëntveiligheid jaar 3’ gaan we dieper in op patiëntveiligheid en VIM en oefenen we het gesprek aan te gaan met een patiënt n.a.v. een incident/fout.
Het indienen van een klacht is zowel voor de patiënt als de arts een emotionele ervaring. De meeste patiënten moeten heel wat overwinnen voor zij hiertoe overgaan. Bij de artsen kan het ontvangen van een klacht over hun eigen beroepsfunctioneren een schokeffect teweegbrengen. Het is belangrijk om te weten wat je moet doen als je een klacht ontvangt.
In de jaren negentig van de vorige eeuw zijn een aantal wetten tot stand gekomen, waarin de rechten en plichten van patiënt en arts zijn vastgelegd. Deze zijn in 2016 grotendeels vervangen door een nieuwe wet, namelijk de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz).
Wat dit precies voor de huisarts inhoudt zal tijdens het onderwijsprogramma nader worden toegelicht.
Bron afbeelding: http://ncz.nl/igz-houdt-toezicht-op-nieuwe-wet-de-wkkgz/