Voorbereiding

Maak 4 tot 6 weken van te voren de praktijkopdracht (alleen voor de aios die ook kinderen beoordelen tijdens de stage). 

Voor dit onderwijs krijg je een maatje toegewezen door de docent, of deze kies je zelf, afhankelijk van welke afspraak gemaakt is met de docent. Het heeft grote voorkeur dat iemand die kinderen ziet tijdens zijn of haar stage samenwerkt met iemand die geen kinderen ziet. 

Kies samen met je maatje een ernstig, minder vaak voorkomend acuut ziektebeeld bij kinderen dat jullie gaan uitwerken en presenteren op de terugkomdag. (Denk bv aan infecties, endocrinologische ziekte of chirurgische problemen). De praktijkopdracht kan hierbij helpen. Er volgt nog een programma acute buikpijn waarbij ook buikpijn bij kinderen wordt aangestipt. Het is goed om hier in je keuze rekening mee te houden.

Stem met de groep af om dubbele uitwerkingen te voorkomen. 

Er zijn ongeveer 15 minuten per duo beschikbaar voor de presentaties op de terugkomdag. Het doel van de presentatie is kennisoverdracht. Bepaal zelf welk onderdeel van het ziektebeeld misschien meer aandacht moet krijgen en welke minder. Een onderdeel wat in ieder geval terug moet komen in de presentatie is wat in het ziektebeeld nou een rode vlag deed aanwakkeren: wat in het ziektebeeld maakt dat je een niet-pluis gevoel krijgt? 

Om te voorkomen dat er op de terugkomdag vooral powerpoint presentaties gegeven worden, tekenen jullie je ook via ELO in op de wijze van presentatie. Voorkeur heeft dat elke presentatiewijze maar 1 keer voorkomt. Denk aan:

  • casuïstiek
  • rollenspel
  • toneel
  • mindmap
  • filmpje ter illustratie
  • etc 

Teken jullie uiterlijk 2 weken van te voren via ELO in op ziektebeeld en manier van presenteren. Zo wordt voorkomen dat 2 duo’s hetzelfde onderwerp of manier van presenteren kiezen.

Voorbereiding docent

Attendeer de aios 4 tot 6 weken van te voren op de voorbereiding van dit programma.  De aios hebben een grote rol in de voorbereiding en uitvoering van het onderwijs. Hiervoor moeten duo’s gevormd worden. Afhankelijk van de voorkeur van de docent kunnen de duo’s door de aios zelf gevormd worden of door de docent (aios met veel ervaring in beoordelen van kinderen bij elkaar of juist niet). Het heeft een sterke voorkeur dat, indien mogelijk, in elk duo een aios zit die tijdens de stage ook kinderen beoordeelt. 

Door het uitoefenen van de praktijkopdracht krijgen aios zicht op veel voorkomende en zeldzamere acute ziektebeelden. Aan hand hiervan bepalen ze welk ziektebeeld ze willen uitwerken en presenteren op de terugkomdag.  Hiervoor tekenen ze zichzelf in via ELO, zodat een ziektebeeld niet dubbel wordt besproken. Daarbij geven ze ook aan op welke manier ze het ziektebeeld willen presenteren. Elk vorm van presentatie mag maar 1 keer voorkomen, zodat er niet alleen maar ppt getoond worden en er voor elke leerstijl aanbod is. De aios tekenen zich uiterlijk 2 weken van te voren in. 

Optie is om als docent de aios geheel vrij te laten in de inschrijvingen of om de inschrijving te controleren.  Spreek dit duidelijk af met de aios.  Het is wel raadzaam om  2 weken van te voren ELO te controleren, zodat het voor jezelf duidelijk is welke ziektebeelden behandeld worden.