Section: 32. Patiëntveiligheid | Test Boekmodule kopie ZHjr2 | Start

Alle onderwerpenAlle onderwerpen

32. Patiëntveiligheid

  • 32. Patiëntveiligheid


    • 10

      In dit onderwijsprogramma wordt stap voor stap uitgelegd wat de vervolgstappen zijn als je een klacht krijgt. 

      Tevens worden in dit onderwijsprogramma de zogenoemde bedrijfsopvangteams besproken. Al bijna 15 jaar zijn er bedrijfsopvangteams (BOTs) actief in onder meer ziekenhuizen, ggz-instellingen, ambulancediensten en huisartsenposten. Medewerkers uit het eigen team worden getraind om hun collega’s op te vangen na een heftige gebeurtenis. Bij huisartsenposten bijvoorbeeld worden de huisartsen getraind, maar ook de triagisten en verpleegkundigen. Soms zijn er ook BOT-buddyteams. In dit team zitten huisartsen en verpleegkundigen die extra begeleiding kunnen geven na ernstige incidenten of calamiteiten die plaatsvinden tijdens een dienst op de hap, én tijdens de klachten- of tuchtrechtprocedure die daar eventueel op volgt.

      In het onderwijsprogramma Patiëntveiligheid in jaar 1 gaat het met name over de VIM procedure en komen de ‘human factors’ aan bod, d.w.z. de factoren die een rol spelen bij het ontstaan van incidenten. 

      In het onderwijsprogramma ‘Patiëntveiligheid jaar 3’ gaan we dieper in op patiëntveiligheid en VIM en oefenen we het gesprek aan te gaan met een patiënt n.a.v. een incident/fout. 

      Het indienen van een klacht is zowel voor de patiënt als de arts een emotionele ervaring. De meeste patiënten moeten heel wat overwinnen voor zij hiertoe overgaan. Bij de artsen kan het ontvangen van een klacht over hun eigen beroepsfunctioneren een schokeffect teweegbrengen. Het is belangrijk om te weten wat je moet doen als je een klacht ontvangt.

      In de jaren negentig van de vorige eeuw zijn een aantal wetten tot stand gekomen, waarin de rechten en plichten van patiënt en arts zijn vastgelegd. Deze zijn in 2016 grotendeels vervangen door een nieuwe wet, namelijk de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz).

      Wat dit precies voor de huisarts inhoudt zal tijdens het onderwijsprogramma nader worden toegelicht.

       

      Bron afbeelding: http://ncz.nl/igz-houdt-toezicht-op-nieuwe-wet-de-wkkgz/


      Thema's, KBA's en lijnen

      Thema: Praktijkmanagement

      KBA 4: Levert een bijdrage aan de patiëntveiligheid door het melden, analyseren en afhandelen van patiëntveiligheidsproblemen. 

      Lijn: Professionaliteit

      Leerdoelen

      De aios:

      1. Weet op welke manieren een patiënt een klacht kan indienen. Hoe een klacht tot stand komt.
      2. Kent de inhoud van de wkkgz en de betekenis van de wkkgz voor de huisarts.
      3. Weet op welke wijze een klacht moet worden afgehandeld. 
      4. Is op de hoogte van het bestaan van BOT-teams en weet hoe ze hulp kunnen bieden. 



      Curriculumcommissie

      akkoord: januari 2021

      Beheerder

      S.Geurts

      Revisies
      Versienr. Datum herziening Beheerders
      2021.01.01 januari 2021 S.Geurts

      Datum van wijziging: maart 2020

      Het onderwijsprogramma ‘ patiëntveiligheid jaar 2’  is een combinatie van het al bestaande programma ‘klachtrecht’ en het nieuw ontwikkelde programmaonderdeel over ‘BOT-teams’. 

      Het oude programma ‘klachtrecht’ uit 2016 is ge-updated naar de meest recente wetgeving. Er is ook een 3e jaars programma ‘tuchtrecht’, vandaar dat we daar in dit programma niet verder op in gaan. 

      Patientveiligheid komt in alle 3 de opleidingsjaren aan de orde:

      Jaar 1: 
      Tijdens de introductieperiode de VIM-procedure in de opleidingspraktijk.
      Patientveiligheid jaar 1: de begrippen ‘patiëntveiligheid’ en ‘Veilig Incidenten Melden (VIM)’. Tevens analyseren we een incident uit de eigen opleidingspraktijk. Ook komen de ‘human factors’ aan bod, die een rol spelen bij het ontstaan van incidenten. 

      Jaar 2: 
      Het krijgen van een klacht; hoe gaat het in z’n werk en wat komt er bij kijken? Ook worden de bedrijfopvangteams (BOT’s) besproken, zij ondersteunen bij klachten/incidenten.

      Jaar 3:
      Patiëntveiligheid jaar 3:  hierbij gaan we dieper in op patiëntveiligheid en VIM. Ook bespreken we kort hoe een melding bij de Inspectie van Gezondheidszorg en Jeugd wordt gedaan.
      In het 2e deel van het programma is er een acteur in de werkgroep aanwezig, waarbij we gaan oefenen om het gesprek aan te gaan met de patiënt n.a.v. een incident/fout.

      Keuze-onderwijs patiëntveiligheid: is sinds augustus 2022 opgenomen in de andere programma's).

      NB Tuchtrecht komt in het 3e jaar aan bod in een apart onderwijsprogramma

         

      • Handout ppt met notities Klachtrecht Bestand
        Niet beschikbaar tenzij: De activiteit Evaluatie Patiëntveiligheid als voltooid is aangeduid.