Cursus: Together for Evident Evidence | Start

  • Algemene

    De TEE-studie: doet u mee?                                  

  • Open

    Sluit

  • Instructies: klik op de titel van de sectie om de sectie te openen en/of sluiten.

    • Together for Evident Evidence (TEE)
      Promotieonderzoek Huisartsopleiding Utrecht/Gent 

      Doel van de studie: 
      Dit onderzoeksproject heeft als doel om in kaart te brengen hoe huisarts-opleiders en huisartsen-in-opleiding beslissingen nemen in de spreekkamer en hoe zij van elkaar kunnen leren op dit gebied. Hiervoor wordt specifiek gekeken naar de manier waarop opleiders en HAIO’s tijdens consulten een afweging maken tussen het best beschikbare bewijs uit bijvoorbeeld richtlijnen, de situatie en wensen van de patiënt en de eigen klinische ervaring. In de opleiding wordt veel aandacht besteed aan het aanleren van vaardigheden rondom deze drie pijlers (ook wel evidence-based medicine genoemd). Deze studie hoopt, door de huidige beslis- en leerprocessen op de werkvloer in kaart te brengen, zicht te krijgen op de manier waarop dit nog beter kan worden aangeleerd in de praktijk.

      Het onderzoek wordt uitgevoerd door de huisartsopleiding van de Universiteit Gent in samenwerking met de huisartsopleiding van de Universiteit Utrecht in Nederland en met ondersteuning van het ICHO.

      Wat wordt er van de deelnemers gevraagd?
      We vragen aan opleider en AIOS om gedurende één willekeurig dagdeel zo veel mogelijk consulten op video op te nemen. Vervolgens bespreken we fragmenten uit deze consulten in aparte interviews. Ook vragen we om drie leergesprekken op te nemen; hierover zal ook een interview volgen.

      Het is belangrijk om te benadrukken dat het gaat om het registreren van een normaal spreekuur en normale leergesprekken: tijdens deze opnamen worden dus geen extra of andere handelingen van u verwacht.

      Wat zijn de voor- en nadelen van deelname?

      Voordeel van deelname is dat u tijdens de interviews meer inzicht krijgt in uw eigen consultvoering en die van uw HAIO. Ook krijgt u meer zicht op de manier waarop u leergesprekken voert. Tevens is er voor ieder koppel een kleine vergoeding beschikbaar.

      Deelname kost u wat tijd: beide interviews zullen ongeveer een uur duren. We kunnen, indien gewenst, ondersteuning bieden bij het maken van de opnames in uw praktijk, waardoor u hier geen extra tijd aan hoeft te besteden. De twee interviews zullen worden afgenomen op een plek die u goed uitkomt. Deelname kan starten tussen september 2016 en mei 2017.

      Overzicht van de opbouw van de studie:

      Overzicht van de verschillende stappen per deelnemend koppel:

  • Hier kunt u extra achtergrondinformatie vinden over de opzet en onderbouwing van de TEE-studie. Het hieronder bijgevoegde onderzoeksprotocol is alleen beschikbaar in het Engels.

  • Hier vindt u de informatiebrieven voor deelnemers aan de TEE-studie. De informatiebrief voor patiënten vindt u elders op deze website.
  • Hier vindt u de informatiebrief voor de patiënten die opgenomen worden tijdens de video-opnames.