Voorbereiding

  1. Maak de praktijkopdracht Aspecifieke pijn op de borst. Neem de casusbeschrijving geanonimiseerd mee naar de terugkomdag. Zorg ervoor dat jouw DD op een apart blad staat.
  2. Bestudeer de NHG-standaard Atriumfibrilleren M79 (2017)
  3. Bestudeer de NHG-standaard Hartfalen (2021) en bekijk de richtlijnen diagnostiek en beleid bij acuut hartfalen. 

Voorkennis

De anatomie en fysiologie van het hart worden als bekend verondersteld, evenals het uitvoeren van een algemene anamnese en lichamelijk onderzoek bij acute cardiale klachten en symptomen. Werk eventuele lacunes zelf weg. Gebruik bijvoorbeeld www.medischonderwijs.nl
Ook de NHG-standaard Acuut coronair syndroom M80 (2012) wordt als bekend verondersteld. 

Aanvullende literatuur

Artikelen:

Websites:

Toegankelijke en overzichtelijke informatie voor de patiënt over pijn op de borst, angina pectoris, hartinfarct, hartfalen en ritmestoornissen.

Boeken en overige:

  • Bakx JC, Verheugt FWA, Deckers JW. Praktische huisartsgeneeskunde – Cardiologie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2013.
  • De Jongh TOH et al. Diagnostiek van alledaagse klachten. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2016.

Voorbereiding docent

Stimuleer de aios de praktijkopdracht Aspecifieke pijn op de borst voor te bereiden. Dit zijn bij voorkeur (maar niet per se) ernstige aandoeningen anders dan coronairlijden. 

Lees/ bekijk:

Regel:

  • Ad onderdeel 2: als je verwacht dat aios moeite hebben met het vinden van geschikte casuïstiek (praktijkopdracht Aspecifieke pijn op de borst), bereid dan eventueel zelf een casus voor die de aios tijdens het onderwijs kunnen gebruiken.
  • Ad onderdeel 3: neem 10 cc spuitjes mee voor het oefenen van de gemodificeerde Valsalva-methode  en neem eventueel gekleurde kaartjes mee voor de quiz, bijvoorbeeld groen voor juist/ eens en rood voor onjuist/ oneens (elk 12x).
  • Ad onderdeel 4: neem 4 flappen van de flip-over en 4 verschillende kleuren markeerstiften mee.