Voorbereiding
Als voorbereiding op de drie verschillende specialismen/groepen staat de volgende literatuur tot de beschikking:
Oogheelkunde
- Visusdaling: L.Ploum,J.Cals, Acuut visusverlies, HenW januari 2016, p37
- Diplopie: monoculair vs binoculair
- Retinoblastoom
Het onderwijs van deze groep focust zich op de vraag, is er sprake van een acuut oogheelkundig probleem, zo ja: is het een centraal of perifeer probleem? Welke onderzoeken die je als huisarts tot je beschikking hebt wijzen in welke richting?
Het rode
oog waaronder glaucoom en oogtrauma komen hier niet aan bod, omdat er in jaar 1 ook uitgebreid op het rode oog wordt ingegaan (aan de hand van de NHG standaard). Focus daarom op het symptoom visusdaling en diplopie, eventueel uitgebreid met het retinoblastoom.
Er zijn verschillende manieren waarop het oogheelkunde onderdeel kan worden voorbereid/de TKD voorgezeten:
- De klassieker: een presentatie.
- Het maken van een zakkaartje, waarbij het een uitdaging is om het oogonderzoek en voortvloeiende consequenties van bevindingen samen te vatten.
- Vóór de terugkomdag maakt de subgroep instructies om op de TKD met de gehele groep de vaardigheden te oefenen. Maak enkele papieren casussen met de bevindingen. De belangrijkste vraag is hierbij: wat betekenen deze bevindingen nu voor mijn beleid?
KNO
- Bells palsy: NHG standard perifere aangezichtsverlamming
- Sudden deafness: L Bröker, Plotselinge doofheid, HenW maart 2014, p156
- NHG standaard slechthorendheid noot 27 stemvorkproeven
- Epiglottitis, C. de Saint Aulaire et al, Epiglottitis: een kinderziekte bij volwassenen, Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:177-81
- o Laat een filmpje over een coniotomie zien (bijvoorbeeld hier:)
- Corpus alienum in de KNO holtes ((Bron: P.Buttaravoli,S.M.Leffler, Minor emergencies, Elsevier, 2012):
Deze subgroep focust zich op de sleutelvragen, onderzoeken en verrichtingen bij een “acuut KNO consult”. Wat betekent in deze populatie een bepaald beloop, en wat zeggen deze bevindingen je wanneer je de patiënt onderzoekt. Of wat zijn praktische tips
bij een patiënt(je) met een corpus alienum in de KNO regio? In de literatuur staan handvaten om tot een overzicht te komen die je op de terugkomdag met de subgroep aan de rest van de groep presenteert.
Dit kan ook op een creatieve manier door
bijvoorbeeld een quiz te maken, een kwartet of memory spel of aan de hand van casuïstiek.
Dermatologie
Bij de dermatologie is het vooral van belang voor de toekomst de meest essentiële informatie op het netvlies te branden: welke huidbeelden zijn reden om verder te denken. Anders gezegd: zoek van de in het artikel genoemde diagnoses afbeeldingen, foto’s, kenmerken en eventueel de efflorescenties die in combinatie met de kliniek een verdere follow up in het ziekenhuis behoeven. Spelenderwijs zou dat kunnen met een memory spel of get the picture, maak het interactief en betrek de groep!