Introductie
Heb je ook weleens gehad dat je iemand verdacht van hyperventilatie, maar dat het later toch een infarct bleek te zijn? Of dat je omeprazol voorschreef, maar kort daarna een bericht van de CCU ontving? Pijn op de borst is een van de lastigste klachten. Dat blijkt uit een rondvraag onder aios, maar ook bij huisartsen. Combineer dat met de hectiek op een huisartsenpost en een “verkeerde inschatting” is snel gemaakt.
In dit programma bespreken we de meest voorkomende denkfouten van artsen. Daarnaast gaan we aan de hand van echte geluidsopnames van de HAP en casuïstiek, op zoek naar onze eigen denkfouten. Je krijgt handvatten, hoe je deze denkfouten in het vervolg kunt voorkomen. Ook zal de kennis van symptomen en D.D. van het Acuut Coronair Syndroom opgefrist worden.
Het laatste deel van het programma gaat over het pluis – niet pluis gevoel. Wat is dat precies? Is het iets wat je kan leren? En zo ja hoe? Je krijgt handvatten om hier in de toekomst mee aan de slag te gaan.
Dit programma is ontstaan uit de visie om de integratie tussen onderzoekers, docenten en onderwijsontwikkelaars te stimuleren. Het is ontwikkeld samen met een “expert-docent” patiëntveiligheid, Dorien Zwart.
- De aios kent de veel voorkomende denkfouten in het klinisch redeneren
- De aios herkent zijn eigen denkfouten in acute situaties a.d.h.v. eigen casuïstiek en wisselt met andere aios tips uit hoe hij/zij dit in de toekomst kan voorkomen.
- De aios kan het abstracte pluis/ niet pluis gevoel concretiseren
- De aios kan met de verkregen handvatten beter reflecteren op praktijksituaties