Dit onderwijsprogramma gaat over acute klachten van zwangeren en acute gynaecologische problematiek.
Zwangeren worden meestal niet meer door de huisarts begeleid, maar door een verloskundige. Soms komen er echter zwangere vrouwen op het spreekuur van de huisarts voor klachten die niet direct verband lijken te houden met de zwangerschap. Het kan voor de huisarts lastig zijn om onderscheid te maken tussen onschuldige klachten en symptomen die het begin zijn van ernstige zwangerschapscomplicaties. Daarnaast zijn veel voorkomende acute problemen bij zwangeren lastiger te herkennen, zoals bijvoorbeeld een appendicitis. Verder zijn er klachten die specifiek bij zwangeren voorkomen, bijvoorbeeld huidbeelden die erg hinderlijk kunnen zijn. Het is belangrijk je te realiseren dat de behandeling van een zwangere vrouw soms anders is dan van de “niet zwangere”. Je maakt bij een zwangere andere keuzes t.a.v. differentiaal diagnoses, diagnostiek, maar ook met de behandeling hou je hier rekening mee. Welke medicatie heeft de voorkeur of wordt juist níet gegeven?
Buiten problemen in de zwangerschap komen ook acute gynaecologische klachten aan bod zoals EUG,PID en torsio ovariae.
Er is bewust gekozen het onderwerp bloedverlies bij zwangeren, zonder bijkomende klachten, in het tweede en derde trimester buiten beschouwing te laten, omdat deze vrouwen eigenlijk allemaal buiten de huisartsenzorg om worden behandeld via de verloskundige of gynaecoloog.
Thema's, KBA's en lijnen
Thema: Spoedeisende zorg
KBA:
1. Stelt het toestandsbeeld vast van een patiënt met acute ziektebeelden met behulp van de ABCDE systematiek en voert daarbij de noodzakelijke handelingen uit. 7. Organiseert het medisch beleid
ism andere (para)medische hulpverleners en mantelzorgersbevindingen.
Leerdoelen
De aios:
Kan een differentiaal diagnose bij vrouwen met acute buikpijn opstellen rekening houdend met een eventuele zwangerschap en het trimester waar zij dan in verkeren.
Weet adequaat te handelen bij symptomen van pre-eclampsie en HELLP.
Kan op basis van de kliniek/presentatie een passend beleid opstellen bij zwangerschapsdermatosen.
Gebruikt adequaat de bronnen voor verantwoord medicatiegebruik bij zwangeren.
Bij het verschijnen van dit nieuwe blok zijn de verschillende gerelateerde oude blokken (APLA,miskraam, gyn en zwangerschap) samengevoegd. De inhoud is toegespitst op acute zorg en “adoptie, apla, miskraam” zijn hierbij komen te
vervallen, geprobeerd is overlappend onderwijs met materiaal in andere blokken/jaren zoveel mogelijk te verwijderen.